Mjøsmuseet er helt nytenkende når gjenstandsmagasin skal bygges på Eiktunet. Her kommer ingen betongkloss, men et bygg i heltre.
– Vi skal bygge i heltre, noe vil vil være helt nytt og unikt når det kommer til bygging av gjenstandsmagasin, sier museumsdirektør Arne Julsrud Berg i Mjøsmuseet.
Rett på oversiden for friluftsmuseet på Eiktunet er grunnarbeidene i gang på tomta hvor det nye gjenstandsmagasinet skal reises. Bygget, som vil bestå av et stort lagerrom, mottaksrom, et teknisk rom, samt et toalett, vil ha bruttoareal på 920 kvadratmeter. Bygget skal etter planen stå ferdig i mars neste år, og kunne tas i bruk etter påske.
– Bygget vil se ut som en vanlig driftsbygning i tre og passe fint inn i omgivelsene. Vi er veldig stolte av å skulle bygge et hus med 90 prosent treverk, sier Anders Brusveen, driftsleder i Mjøsmuseet. Det er også stolthet over å satse på tre i et av landets største trefylker og at bygget er unikt i sitt slag som et klima- og miljøvennlig bygg.
– Gjenstandsmagasiner bygges ofte i betong og gjerne under bakken. Vi bygger nå et trebygg over bakken, sier Brusveen. Bygget vil bli godt sikret mot brann, tyveri, fuktighet og skadedyr.
Lover god sikring
– De flotteste kulturhistoriske gjenstander, med svært høy omsetningsverdi vil bli lagret her. Så dette vil godt sikret med innbruddsalarmer, i tillegg vil gjenstandene være merket på en slik måte at det vil være umulig å finne fram til dem, sier Julsrud Berg.
Massive Bygg AS fra Dokka har fått byggejobben. De har trebygg som frøsenteret på Biri Planteskole, samt Biri idrettslags nye flerbrukshall, på merittlista. Budsjettet for prosjektet er på 15 millioner kroner, med Gjøvik kommune, Oppland fylkeskommune og Kulturdepartementet som finansielle hovedbidragsytere.
Mye skal samles på Eiktunet
Gjenstandsmagasinet blir lagersted for de rundt 25.000 gjenstandene museet har samlet gjennom mange år.
– Dette er en veldig viktig milepæl for oss. Vi får nå et sted hvor vi kan få orden på og sikre alle gjenstandene vi har, og også mulighet for en viss innsamling av det vi mangler. Med oversikt på det vi har blir det også morsommere og enklere å lage utstillinger, sier Julsrud Berg. Arbeidet med å gå i gjennom og registrere gjenstander er svært omfattende. Det har pågått i flere år allerede og vil fortsette i årene framover.
– I mottaket vårt på Kapp blir alle gjenstander rengjort, fotografert og registrert i digitalt museum. Deretter pakkes det inn i syrefritt papir eller papp før det sendes til Sveum fryseri for nedfrysing, sier Rina Nysethbakken. Etter akklimatisering plasseres gjenstandene i midlertidig magasin i Holmen Brænderi. Det nye gjenstandsmagasinet vil få et stort lagerrom med ei klimasone med en stabil luftfuktighet på 45 til 50 prosent og romtemperatur på 12 til 15 grader. – Dette er et kompromiss som vil være akseptabelt for mange av gjenstandene vi har, sier Nysethbakken.
Representanter fra museet har reist både nasjonalt og internasjonalt for å hente inspirasjon og skaffe seg kunnskap for å bygge et godt magasin i et evighetsperspektiv.
Har lært av løkprodusenter
– Det har vært bygget mange dårlige magasiner, og fuktighet er ofte det største problemet. De mest lærerike besøkene hadde vi helt lokalt, hos Nammo på Raufoss og hos løkpakkere på Toten, som er enda mer avhenging av stabile lagerforhold enn oss, sier Julsrud Berg.
Arne Julsrud Berg, Anders Brusveen og Rina Nysethbakken ser fram til å få nytt gjenstandsmagasin på denne tomta ved Eiktunet. Her tenkes det helt nytt med bygg i helttre. – Dette er en stor milepæl for oss, sier museumsdirektør Julsrud Berg.