Mjøsmuseet trenger helårs museumslokaler i Gjøvik sentrum. Skulle det bli nytt kulturhus, er Gjøvikhallen øverst på ønskelista. Håpet er å kunne huse en langreist utstilling her i 2025.
– Opprettholdes planene om et nytt kulturhus i Gjøvik, vil dette åpne nye muligheter for hvordan vi kan bruke flere andre bygg, sier politiker Ola Gram Dæhlen. Sammen med reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal i Visit Innlandet, direktør Arne Julsrud Berg i Mjøsmuseet og kultursjef Anna Thorud Hammer i Gjøvik kommune har han har helt konkrete ønsker for Gjøvikhallen i framtida.
– Vi mangler helårs museumslokaler til å huse både permanente og temporære utstillinger i Gjøvik sentrum. Dette er noe Lillehammer og Hamar har hatt i 100 år, med Maihaugen og Domkirkodden. Sarpsborg, og flere andre byer som Gjøvik kan sammenligne seg med, har forlengst sett behovet og investert millioner i sentrumsnære museumslokaler. Det er på høy tid at vi også får dette på Gjøvik, mener Julsrud Berg.
Ikke store investeringer
De fire mener Gjøvikhallen ville være svært godt egnet til formålet og at den kan bygges om uten at det vil kreve altfor store investeringer. De går allerede med gryende planer om en startutstilling.
17. maihelga i år feiret de fire sammen i Gjøviks vennskapsby Stoughton i Wiscounsin, noe som var en helt unik opplevelse. Firedagersbesøket konkretiserte så smått noen fremtidsplaner.
– I 2015 åpnet Bryant Foundation, som var vårt vertskap under besøket, museet «Livsreise». Museet forteller historien til de som reiste fra Norge til USA, sier reiselivssjef Skurdal.
Historien hjem
Bryant Foundation er en pengesterk forening ledet av Jerry A. Gryttenholm, som investerte store summer i et helt nytt og tipp topp museumsbygg. Her er en rekke gjenstander som de som reiste hadde med seg som minner, og en rekke «amerikabrev» som ble sendt fra Norge til USA. Nå ønsker norskamerikanere å bringe sin historie hjem til ei utstilling på Gjøvik, og det er også vilje til å bruke penger for å realisere dette prosjektet.
– Vi har satt 2025 som et mål. Da er det 200 år siden utvandringen til USA startet, noe som vil bli en stor nasjonal markering, sier Thorud Hammer.