Mange vil bidra til å fylle de 220 grytevaktene på Gjøvik i år. For første gang har en bedrift valgt å gi alle ansatte én time fri i arbeidstida for å stå vakt ved Frelsesarmeens julegryte.
– I stedet for gaver til ansatte har vi pleid å gi 10.000 kroner til Frelsesarmeen. I år bestemte vi oss for å ta det et steg lenger, sier serviceleder Anna Ween Topp i Gjøvik og Omegn Boligbyggelag (GOBB). Vi møter henne på Falkehjørnet godt antrukket for en time ute i kaldværet ved Frelsesarmeens gryte.
– Frem mot jul skal alle ansatte hos oss bruke én time av arbeidstida på å stå grytevakt. Det blir nærmere 20 vakter. Dette ønsker vi å bidra med i tillegg til gaven vi pleier å gi, sier Topp.
Første bedrift
Julegryteansvarlig Marit Helene U. Olsen i Frelsesarmeen Gjøvik forteller at noen bedrifter har fått spørsmål om de ville gi de ansatte fri én time hver for å stå ved julegryta.
– GOBB responderte positivt. Vi har ikke hatt noen bedrifter som har gjort det på denne måten før, sier Olsen. Hun forteller at det har vært utrolig bra respons på grytevaktene i år.
– Vi har til sammen 220 vakter å fylle ved julegryta på CC og ved Falkehjørnet. I tillegg kommer fem arrangementer, sier Olsen. Gjøvik Rotaryklubb, Gjøvik sanitetsforening, Frelsesarmeens egne folk, enkelte politikere og andre enkeltpersoner i alle aldre bidrar.
– Det er noen få ledige vakter, men ellers er det fullt opp, sier sersjantmajor Torunn Lunde.
Julegrytene på CC og på Falkehjørnet er en uunnværlig inntektskilde ikke bare til jul, men gjennom hele året.
Tilbake til matposer
– Vi er helt avhengig av julegryta for det sosiale velferdsarbeidet vi gjør både gjennom Puls – ditt værested, og gjennom matutlevering. Vi har nå gått tilbake til å dele ut matposer etter å ha hatt gavekort en periode, sier Olsen. Utleveringa skjer annenhver mandag.
– Vi ser at vi får mer ut av pengene når vi kjøper det inn og at vi også får sponset varer. En del trenger også hjelp med planlegginga av innkjøp slik at de får den grunnleggende basisen de trenger, sier Olsen.
Hun er også svært takknemlig for at de nå har frivillige nok til å få dette til. Til jul blir det to matposevarianter, en med tradisjonell julemat og en svinefri julevariant. I tillegg er det stort behov for julegaver, men også gaver til bursdager ellers i året.
I fjor fikk Frelsesarmeen på Gjøvik inn nærmere 400.000 kroner i julegryta. Lunde forteller at kontantene fortsatt regjerer på Gjøvik, mens statistikken på landsbasis forteller at over 40 prosent av gavene nå gis via Vipps, SMS, QR-kode eller digital julegryte på nett.
Håper på halv million
– Det er viktig å tilrettelegge flere muligheter. Samtidig er det mange som ønsker og har en tradisjon med å putte fysiske penger i gryta. Det er ikke aktuelt å slutte med julegryta. Vi ønsker å møte folk der de er. Møtene med mennesker i ei tid som kan være vanskelig for mange, gir mange samtaler både på godt og vondt. Dette er en viktig del av julegryta, sier Olsen, som håper å kunne nå 500.000 kroner i år
Mandag er fristen for å melde inn behov for hjelp til jul. I fjor var det 120 som meldte seg: Enslige i alle aldre, barnefamilier og enslige forsørgere med barn.
– Vi har hatt en økning fra år til år de siste årene, spesielt gjelder dette barnefamilier og eneforsørgere, sier Olsen.