Låven på Gjøvik gård er Mjøsmuseets kanskje mest brannutsatte bygg. Nå er arbeidet i gang med å brannsikre den gamle låven.
– Vi er i gang med å installere innvendig og utvendig sprinkleranlegg i hele låven, sier driftsleder Anders Brusveen i Mjøsmuseet. GK Rør utfører den omfattende jobben som trolig vil kunne ferdigstilles i månedskiftet november/desember.
– Det er ikke helt rett fram dette, og mye å ta hensyn til, konstaterer Tore Iversen Hagenborg, som er i gang med monteringsjobben sammen med kollegaene Alistair Ferguson og Torvald Egenes. Byggets naturlige skjevheter er én ting, samtidig skal sprinkleranlegget ha sin korrekte helling for å fungere som det skal.
Brannsikring av låven, som er den mest branutsatte bygningen Mjøsmuseet forvalter, er viktig for å sikre låven i seg selv, men også de andre bygningene på Gjøvik gård.
– Begynner det å brenne i låven vil denne være overtent på 10 minutter, og det er også stor risiko for at brannen vil spre seg til andre bygninger, forteller Brusveen. Et sprinkleranlegg vil sikre bygget både innvendig og utvendig. Det fungerer slik at om temperaturen på ei vanndyse når 68 grader utløses anlegget. Kombinert med allerede installerte røykdetektorer vil dette ivareta både at branntilløp raskt blir fanget opp, tidlig varsling til brannvesenet og at slukkearbeidet er i gang allerede før brannfolkene kommer.
I 2015 gjennomførte museet en risiko- og sårbarhetsundersøkelse, for å avdekke behov for brannsikringstiltak på fredede bygg de forvalter. Låven, Drengestua og hovedbygningen på Gjøvik gård, samt Tingbygningen på Hunn, kom alle ut med høy prioritet. Det er enighet om at det er viktig å ta vare på byhistoria byggene representerer. Gjøvik kommune har satt av 2,6 millioner kroner til brannsikringstiltak, i tillegg har Mjøsmuseet tidligere fått nærmere 1,3 millioner kroner til brannsikringsarbeid fra UNI Stiftelsen til de aktuelle byggene.
Drengestua er det neste bygget på prioriteringslista på Gjøvik gård, og håpet er å få dette på plass i løpet av 2020. Foreløpig er det ingen planer om å installere sprinkleranlegg i hovedbygningen på Gjøvik gård.
– Dette er et spesielt bygg og det vil være et stort inngrep med et sprinkleranlegg. Vi sikrer istedet byggene rundt som er mest risikoutsatt, både med tanke på brennbarhet og bruk. Hovedbygningen er viktigere å bevare som den er, og den har også et mer begrenset bruk. Vi har også et strengt regime når det kommer til internkontroll og tilsyn, sier Brusveen.