Byggingen av det nye omsorgssenteret på Biri er godt i gang. Mesteparten av betongarbeidene er nå ferdig og de første konstruksjonene av massivtre er heist på plass.
Biris nye storstue på Furulund er et passivhus i massivtre. Dette er et av mange miljøvalg som er gjort både med tanke på byggeprosessen og i bygningen. – Det er et prosjekt med spennende løsninger. Bare takkonstruksjonen i kafédelen er spektakulær. Det er et utfordrende bygg å jobbe med. Massivtre gjør også at det blir en triveligere byggeplass. Det har mye å si for arbeidsmiljøet også, erfarer arbeidsleder Lars Erik Kristiansen og prosjektingeniør Ole Jørgen Levy hos Betonmast Innlandet, som er totalentreprenør for byggeprosjektet.
Kai Struksnæs fra Sweco Norge er byggherreombud /byggeleder for Gjøvik kommune. Sweco er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av prosjektet. – Vi er i rute med omsorgssenteret, sier Struksnæs.
Gjøvik er den første kommunen i Norge, og første byggeprosjekt, som har tatt i bruk en elgravemaskin på 38 tonn med strømkabel på en slik byggeplass. El-gravemaskinen har tatt de store volumene. De to tårnkranene går også på strøm. Resten av maskinene går på biodiesel. Omsorgssenteret skal også varmes opp med bergvarme og solcellepanel, samt solfangere som varmer opp vann fra sola. Til bergvarmen er det boret åtte dype hull på 280 meter. – Klimagassreduksjonen er på 40 prosent i forhold til et referansebygg. Dette er med på å bidra positivt i miljøregnskapet, sier byggetrioen.
Totalt vil det nye omsorgssenteret romme 16 sykehjemsplasser og 16 omsorgsboliger. De 5.000 kvadratmeterne som skal bygges er kalkulert til rundt 280 millioner kroner. Da er dette også inkludert midlertidige lokaler under byggeprosessen, ny bru over bekkedalen som ligger bak senteret, ny bussholdeplass og utenomhusarbeider. Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Bølgeblikk.
Det nye senteret vil få en kafé tilknyttet store arealer. Planen er at senteret skal bli en samlingsplass for lokalsamfunnet på Biri. – Det vil bli et stort fellesareal som går over to plan. Det blir høyt opp under taket med store limtrekonstruksjoner. Det blir storslagent, tror trioen. Du kan også følge med på utviklingen på byggeplassen via nett-kameraer. De er plassert på fire forskjellige steder. Bildene fra byggeplassen oppdateres hvert tiende minutt.
Bare å følge med
– Hvem som helst kan følge med på kameraene via kommunens hjemmeside, sier trioen. Byggeplassarbeiderne har også hatt barnehagebesøk. – Det er viktig for oss å ha med lokalsamfunnet under en slik byggeprosess, synes de.
I dag er det et sted mellom 20 og 30 personer som er i sving på byggeplassen. På det meste vil det bli rundt 100 som vil ha Furulund som sitt arbeidssted. – Bare hittil har det vært 160 personer innom oss. Vi er nesten ferdig med betongarbeidene der vi har brukt lavkarbonbetong. Det gjenstår en brannvegg som skal støpes, og vi har så smått begynt å få massivtreelementer på plass. Alt over bakken er av treverk, forteller Levy og Kristiansen.
God isolasjon
Det skal også brukes trefiberisolasjon i yttervegger og tak fra Huntons fabrikk på Skjerven skog. Ytterveggene kommer ferdig isolert. De kan bare heises på plass. Det skjer om en drøy uke. Før jul vil det meste av byggekroppen være ferdig. Taket vil bli lagt fortløpende og vil være ferdig lagt i løpet av februar, opplyser Betonmast. Planen er at bygget skal leveres over til kommunen 15. oktober neste år. Bygget skal tas i bruk i januar 2021.