Sheneh Dehghan (49) i Hunndalen hadde i sommer en skrekkopplevelse. Et ublidt møte med en tannpirker førte til flere operasjoner. Foreløpig er det uklart om hun blir helt frisk igjen.
– Jeg skrek av smerte. Halvparten av tannpirkeren hadde gått inn under huden, før den knakk, forteller Sheneh Dehghan. Jeg skrek av smerte. Halvparten av tannpirkeren hadde gått inn under huden, før den knakk, forteller Sheneh Dehghan.
1. juni ryddet hun hjemme da hun fant en tannpirker på kjøkkenbenken. Da hun skulle kaste den i søpla, klarte hun å stikke den under pekefingeren. Halvparten av tannpirkeren hadde gått inn, og den brakk. Det som virket uskyldig, ble et mareritt.
– Jeg klarte å dra ut tannpirkeren. Det blødde ikke. Det første jeg fant var en flaske med antibac, som jeg helte over fingeren.
Sheneh forteller at hun hadde vondt, men gjorde hverdagslige ting som normalt resten av dagen.
– Mannen min hadde akkurat kommet hjem fra jobb. Nei, det er bare en tannpirker, sa han. Jeg gikk på spinningtrening og glemte det hele, sier Sheneh videre.
Innlagt på sykehus
Det var først dagen etter at det begynte å bli hovent. Søndag 16. juni ringte hun legevakta etter å ha konferert med sin datter, som er farmasøyt. Hånden så verre ut, og hun følte at hun var i ferd med å få feber og kastet opp av smerte.
– Jeg sendte datteren min et bilde av hånden og spurte om dette var farlig. Hun sa med en gang: «Mamma, gå til legen». Jeg ble operert og satt på trippel antibiotikakur som jeg fikk intravenøst.
Nå har Sheneh gått gjennom flere operasjoner av fingeren og sårrevisjon for å fjerne infeksjon og dødt vev. Det har skjedd fem ganger.
– Jeg er håndverker og syerske. Jeg syr, hekler, strikker og bruker hendene til å skape. Nå må jeg ta en lang pause, men håper at jeg får fortsette med det senere, sier den uheldige hunndølingen. Sheneh vet ikke hvor hemmet fingeren kan bli. Foreløpig får hun ikke brukt eller beveget den. Sommerferien har gått til alt annet enn hun hadde tenkt seg.
– Ferien vår gikk i vasken. Etter mange uker, er det fortsatt ikke blitt bedre, kjenner Sheneh.
Mange er sjokkerte
Etter at datteren hennes delte dette på Facebook for å advare andre, er mange blitt sjokkerte. Flere har delt lignende hendelser, og mange forteller at de har kastet tannpirkerne hjemme, og vil bytte til tanntråd.
– En mann fortalte at han hadde tråkket på en tannpirker og måtte amputere foten, forteller hun.
Sheneh ønsker å råde andre til å bruke tanntråd istedenfor tannpirker.
– Knekk iallfall tannpirkerne og pakk dem inn i noe før de kastes, og vit hvor du kaster dem etter bruk. Jeg skal aldri mer bruke tannpirkere, lyder advarselen.
– At Sheneh brukte antibac på såret var en riktig beslutning, mener lege Henza Anwar.
– Antibac kan hjelpe med å forhindre en infeksjon, forhindre spredning, og redusere eventuelt andre patogener som finnes på overflater og på såret.
Tannplakk inneholder en rekke bakterier. Aggregatiabacter segnis er en bakterie som kan forårsake blant annet bakteriell endokarditt, som er betennelse på hjertets indre hinne.
– Dette kan føre til skade på underliggende vev, særlig hjerteklaffene. Den kan sjeldent finnes i øvre del av svelget. Bakterier i munnhulen etter inntak av mat og væske, kombinert med spytt, er vanlig. Dersom man ikke er nøye med tannhygienen, vil disse bakteriene florere i munnhulen. Tannplakk kan utvikle seg og hardne til som tannstein, forklarer legen.
Inn i blodbanen
– Streptococcus anginosus er en del av menneskelig bakterieflora, mens pregotella nigrescens finnes i normal munnflora. Blodet er normalt bakteriefritt, men ved infeksjoner kan disse bakteriene finne veien inn til blodbanen. Dette kan føre til sepsis (blodforgiftning) – en alvorlig infeksjonssykdom. Den brukte tannpirkeren kan ha inneholdt flere av disse bakteriene, som så fant veien til blodbanen og forårsaket den kraftige reaksjonen, forklarer Anwar.
Hun presiserer likevel hvor viktig det er med god munnhygiene.
– Bruk tanntråd etter hver kveldspuss, dra på tannlegekontroll årlig, selv om alt ser tilsynelatende greit ut. Kast brukte tannpirkere på et trygt sted, råder hun.
– Jeg vet ikke om jeg får følelsen tilbake i fingrene. Jeg må bare vente og se. Jeg vet at det kan ta lang tid. Jeg har vært veldig heldig når uhellet først skulle inntreffe, sier Sheneh Dehghan.