Anette Holt Sagvold og Hanne Skau var ikke vonde å be da vertsansvarlig Steffen Csirmaz ønsket seg aquaverter i forbindelse med Norsk Akevittfestival.
Akevittfestivalen har de siste årene hatt rundt 30.0000 besøkende. Og for å sikre seg at gjester, utstillere og ikke minst byens egen befolkning blir tatt godt vare på under festivalen, meldte ideen seg om egne aquaverter.
Anette Holt Sagvold og Hanne Skau er to av per i dag 15 frivillige som vil synes på ulike arenaer der det offisielle festivalarrangementet foregår torsdag, fredag og lørdag i neste uke. – Vi gleder oss. Vi vil gjerne bidra til byen vår, sier de to aquavertene som gleder seg både til folkelivet, alle konsertene og arrangementene under akevittfestivalen. Du treffer vertene allerede på Oslo S på akevitt-togavgangen til Gjøvik, like gjerne i smaksteltet som på restauranter, på matmarkedet i Storgata, i Jernbaneparken eller gatelangs i Strandgata til CC Gjøvik.
– Vi ønsker å vise frem festivalen og byen vår på en positiv måte. Vi vil gjøre vertskapet mer synlig. Det skal være synlige verter som skaper en trivelig atmosfære. Det er viktig for festivalens fotfeste og renommé, sier Steffen Csirmaz, leder for aquavertene under akevittfestivalen. Men for å bruke tittelen aquavert har de frivillige deltatt på eget aquavertkurs. De har fått innføring i blant annet akevitt- og brennerihistorie, Gjøviks historie og festivalens historie, og selvsagt må de kunne årets festivalprogram ut og inn.
Mat og drikke hører sammen. Det er akevittfestivalen et godt eksempel på. I år blir matgata dobbelt så lang som tidligere år. I år strekker den seg fra Postplassen ned Storgata, videre bortover Strandgata til CC Gjøvik. I alt inntar 60 utstillere matgatene. I år kan du også sette deg ned underveis for å spise og drikke. Det meste av maten er fra lokale matprodusenter. Også leverandører av godt lokalt håndverk viser seg frem. I år er det også flere utstillere fra Hedmarks-siden.
– Hedmarkingene har mye felles matkultur som oss, sier festivalleder Line Kildal.